Autismul: spre o tratare comportamentală precoce

Autismul: spre o tratare comportamentală precoce
sursa:ziarul faclia

Medici de la mai multe universităţi americane, care lucrează pentru asociaţia “Autism speaks”, au constatat că un copil autist tratat prin terapia comportamentală de la vîrsta de 18 luni, timp de doi ani, progresează considerabil, iar simptomele se ameliorează, potrivit site-ului Maxiscience.
Doctorii Rogers şi Dawson au studiat patruzeci şi opt de copii autişti în vîrstă de 18 – 30 luni. Aceştia au fost supuşi unui nou program intensiv de terapie comportamentală care a implicat o intervenţie de cincisprezece ore pe săptămînă, în medie, a unui terapeut, tot atîtea ore pentru intervenţia părinţilor, care au fost instruiţi în prealabil, şi cinci ore de terapie a vorbirii. Jumătate dintre copii au beneficiat de noua terapie acasă, iar cealaltă jumătate în unităţi specializate.
Programul denumit “Early Start Denver Model” presupune o abordare comportamentală denumită analiză comportamentală aplicată. Copilul este învăţat cu anumite comportamente, pe care le poate practica pe baza jocului.
După doi ani, cercetătorii au constatat că toţi copiii supuşi acestui program în mediul familial prezentau o creştere a coeficientului de inteligenţă de 18 puncte, faţă de 7 pentru copii trataţi în unităţi. Această creştere se referă mai ales la capacităţile de comunicare. Aproape 30% dintre copiii din primul grup au fost diagnosticaţi cu o formă de autism mai puţin severă, faţă de 5% din celălalt grup.
Specialiştii au considerat multă vreme că tratarea precoce a autismului este interesantă, dar nu au aplicat-o, deoarece nu aveau dovezi concludente că această metodă funcţiona. Chiar dacă nici unul dintre copii nu poate fi considerat vindecat după aplicarea programului, abilităţile lor de comunicare, interacţiune socială şi înţelegere sînt net ameliorate.

One Response to Autismul: spre o tratare comportamentală precoce

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: