Workshop 17-18 septembrie 2009

Căi spre succes:
Echilibrarea şanselor în tratamentul
tulburării hiperchinetice cu deficit de atenţie
(THDA SAU ADHD)

Sam Goldstein, Doctor în Medicină

Este din ce în ce mai recunoscut faptul că factorii genetici şi factori de mediu multipli au un rol în explicarea căilor de dezvoltare şi a rezultatelor ulterioare în viaţă la copii.

În ritmul rapid al unei societăţi complexe din punct de vedere tehnologic, nu este o surpriză faptul că la copiii cu ADHD abilitatea de a face faţă solicitărilor vieţii este din ce în ce mai afectată, aceştia fiind adesea insuficient pregătiţi să intre în etapa vârstei adulte. Şi totuşi, unii dintre copiii cu ADHD reuşesc să aibă succes. Cum reuşesc aceştia?

La populaţiile clinice, două treimi dintre copiii cu ADHD suferă de alte tulburări de comportament; o pătrime suferă de un anumit tip de depresie; o cincime – de un tip de anxietate; iar o treime – de o dizabilitate de învăţare specifică. Adulţii cu antecedente de ADHD prezintă o rată mai mare de probleme psihiatrice şi tulburări de personalitate.

Tratamentele psihosociale şi medicale ale ADHD pot fi destul de eficiente în ameliorarea simptomelor, dar pot contribui doar într-o măsură minimă la construirea unei vieţi de succes. Astfel, ameliorarea simptomelor nu este neapărat sinonimă cu funcţionarea pozitivă pe termen lung. Mediile familial, şcolar şi cel al comunităţii, în care sunt aplicate tratamentele pentru ADHD, joacă un rol la fel de important, dacă nu cumva şi mai important, în prognozarea succesului viitor în viaţă.

Concentrându-se pe căile de dezvoltare pentru succes ale copiilor cu ADHD, această prezentare va examina pe plan biopsihosocial tratamentul ADHD la copii şi adolescenţi. Acest workshop intensiv, de o zi, va explica unele concepte medicale, de sănătate mentală şi educaţionale, precum şi schimbarea centrului de greutate în înţelegerea simptomelor şi tratamentului ADHD. Va fi trecută în revistă cea mai recentă literatură ştiinţifică. Se va discuta despre căi de dezvoltare multiple, inclusiv despre tratamentele pentru familie, comunitate şi şcoală, şi toate acestea vor fi prezentate într-un model integrat conceput pentru echilibrarea şanselor de a obţine rezultate pozitive pe termen lung în tratamentul copiilor cu ADHD.

Căi spre succes:
Echilibrarea şanselor în tratamentul
tulburării hiperchinetice cu deficit de atenţie

Sam Goldstein, Doctor în Medicină
Profesor Afiliat Ştiinţe Psihologice
George Mason University
Profesor Asistent Psihiatrie Clinică
University of Utah, Facultatea de Medicină

17 septembrie, 2009 (joi)

08:30 – 09:00 Înscrierea participanţilor

09:15 – 09:30 Cuvânt introductiv – Alisdair Barron MBE

09:30 – 10:45 Stadiul actual în domeniul ADHD. De ce ADHD nu este doar o problemă de deficit de atenţie. Analiză actualizată a celor mai recente aspecte privind definiţia, cursul de dezvoltare, comorbiditatea, diagnosticul şi tratamentul.

10:40 – 11:15 Pauză de cafea

11:15 – 12:15 Căi de dezvoltare: Determinarea funcţionalităţii tratamentului. O analiză a literaturii despre rezilienţă, privind rezultatele pentru toate tipurile de probleme ale copiilor, cu accent concret pe relaţia dintre aceste probleme şi ADHD. Se va pune accent pe recunoaşterea faptului că succesul sau eşecul tratamentelor pentru ADHD nu depinde doar de tratamente în sine, ci în egală măsură depinde de contextele familial, comunitar şi şcolar în care sunt implementate aceste tratamente. Se va pune accent pe variabile individuale, legate de familie şi de mediu, care contribuie la rezultate ulterioare în viaţă mai bune în cazul tuturor tratamentelor.

12:15 – 12:30 Întrebări şi discuţii

12:30 – 13:45 Pauză de prânz

13:45 – 14:15 Privire generală asupra programelor de tratament eficiente pentru ADHD. Facilitarea comunicării între profesionişti, înţelegerea rolurilor medicilor, educatorilor, profesioniştilor din domeniul sănătăţii mentale şi al părinţilor. Înţelegerea managementului comportamental şi contextual şi a intervenţiilor cognitive care şi-au demonstrat eficienţa la copiii cu ADHD.

14:15 – 15:00 Actualizare cu privire la utilizarea medicamentelor în tratamentul ADHD.
De asemenea, vor fi discutate probleme privind comorbiditatea.

15:00 – 15:30 Un model pentru părinţi. Adaptarea intervenţiilor pentru familie.

15:30 – 16:00 Pauză de cafea

16:00 – 17:30 Aplicaţii în mediile comunitar şi şcolar. Ce funcţionează, ce nu
funcţionează, ce este rezonabil. Un model pentru gestionarea şi
modificarea comportamentului copiilor cu ADHD.

17:30 – 18:00 Întrebări şi discuţii
Rezumatul zilei – Alisdair Barron MBE

Creşterea unor copii cu ADHD rezilienţi

Sam Goldstein, Doctor în Medicină
Profesor Afiliat Ştiinţe Psihologice
George Mason University
Profesor Asistent Psihiatrie Clinică
University of Utah, Facultatea de Medicină

Janet Goldstein, M.S.
Profesor Asistent Clinic
University of Utah
Catedra Tulburări de comunicare

18 septembrie, 2009 (vineri) SESIUNEA PENTRU PĂRINŢI

08:00 Înscriere

08:30 Cuvânt introductiv: Alisdair Barron MBE

09:00 – 11:00 Dr. Goldstein va prezenta un model bazat pe puncte tari pentru ajutarea copiilor cu ADHD, nu doar prin ameliorarea simptomelor, ci şi prin activarea calităţilor proprii rezilienţei, care prognozează rezultate pozitive ulterior ca adulţi. Se va discuta despre teoriile curente, tratamente şi factorii rezilienţei. Pentru părinţii cu copii cu ADHD, va fi pus la dispoziţie un formular special.

11:00 – 11:30 Pauză de cafea

11:30 – 12:30 Dr. Sam Goldstein (continuare)

12:30 – 13:00 Întrebări şi discuţii

13:00 – 14:00 Pauză de prânz

14:00 – 15:00 Janet Goldstein, M.S. va discuta despre problemele de vorbire şi limbaj ale copiilor cu ADHD. Ce sunt acestea şi ce trebuie făcut.

15:00 – 15:30 Concluzii – Sfârşitul conferinţei

18 septembrie, 2009 (vineri) SESIUNEA PENTRU SPECIALIŞTI
08:00 Înscriere

08:30 Cuvânt introductiv: Alisdair Barron MBE

09:00 – 10.00 Dr. Simon Wallace Autism Speaks – UK – de confirmat

10.00 – 10.30 MANAGEMENTUL AGRESIVITĂŢII LA COPILUL CU ADHD. Raluca Grozavescu, Oana Anton, Alina Vasile, Simona Buzila, Iuliana Dobrescu
10.30 – 11.00 IMPACTUL ADHD ASUPRA CALITĂŢII VIEŢII COPILULUI ŞI FAMILIEI. Florina Rad, Iuliana Dobrescu
Simona Buzila

11:00 – 11:30 Pauză de cafea

11:30 – 12:30 ACCESUL PACIENTILOR LA TRATAMENT PE PLAN LOCAL SI NATIONAL – Dr. Daniel Popescu – de confirmat

12:30 – 13:00 AFECTAREA FUNCŢIILOR EXECUTIVE ÎN ADHD ŞI TULBURAREA DE SPECTRU AUTIST (TSA). Florina Rad, Daniel Craciun, Iuliana Dobrescu

13:00 – 14:00 Pauză de prânz

14:00 – 14:30 NEUROBIOLOGIA TULBURĂRII HIPERCHINETICE CU DEFICIT DE ATENŢIE. Iuliana Eparu, Raluca Costinescu, Iuliana Dobrescu

14:30 – 15:00 CALITATEA VIEŢII IN TSA. Laura Mateescu, Iuliana Eparu, Magda Pavel, Iuliana Dobrescu

15.00 – 15.30 TULBURAREA HIPERCHINETICĂ ŞI TULBURAREA DE SPECTRU AUTIST. Simona Macovei, Simona Diaconu, Elena Gheorghe, Ramona Gheorghe, Iuliana Dobrescu

15.30 – 16.00 TERAPIA EDUCAŢIONALĂ – AJUTOR SPECIALIZAT PENTRU COPIII CU ADHD (PROGRAM PHARE – “CENTRU DE ZI PENTRU COPIII CU PROFILE ATIPICE DE DEZVOLTARE”). Gelu Catalin Lefter, Iuliana Dobrescu

16.00 – 16.30 PARTICULARITĂŢI CLINICE ŞI TERAPEUTICE LA COPILUL SI ADOLESCENTUL CU ADHD. Raluca Grozavescu, Simona Buzila, Oana Anton, Adriana Manea, Iuliana Dobrescu

16:30 – 17:00 Concluzii – Sfârşitul conferinţei

5 Responses to Workshop 17-18 septembrie 2009

 1. Marius Filip spune:

  Puteţi spune unde se ţine workshopul, cât costă şi unde se fac înscrierile?

 2. Adriana Costea spune:

  Va rog sa specificati unde se desfasoara inscrierile si workshop-ul si cat costa.
  Care sunt conditiile de participare?

 3. catalina spune:

  FUNDATIA COPII IN DIFICULTATE ,Doamna Tesca Osman Barnett,sotia ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti si Primaria sectorului 2 Bucuresti au placerea de a va invita la cea de a 7 a Conferinta Internationala pentru persoane cu tulburari din spectrul autist avand ca tema:
  ADHD SI REZILIENTA

  EVENIMENTUL VA AVEA LOC LA PRIMARIA SECTORULUI 2 ,STR.Chirigiilor nr 11-13 ,in zilele de 17-18 sept 2009 .Pentru inscriere si confirmarea participarii va rugam sa completati formular atasat .Acesta se va trimite scanat la adresa :

  bucuresti@cid.org.ro
  /prin fax la 021 210 3121 sau prin posta la adresa indicata pe formular.

 4. catalina spune:

  Va mentionam ca doar ziua de vineri este adresata parintilor.

  Inscrierea are loc in holul principal al Primariei sector 2.

  Sesiunea pentru parinti se va desfasura la Clubul Seniorilor (Parcul Plumbuita); transportul va fi asigurat de catre Fundatia C.I.D.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: