Depistarea la timp a afecţiunii şi terapiile comportamentale sunt paşi esenţiali către normalitate.Se estimează că un copil din 166 dezvoltă această afecţiune anual. Costul lunar al tratamentului poate depăşi 4.000 de lei.

Depistarea la timp a afecţiunii şi terapiile comportamentale sunt paşi esenţiali către normalitate.Se estimează că un copil din 166 dezvoltă această afecţiune anual. Costul lunar al tratamentului poate depăşi 4.000 de lei.
(+) Click pentru a mări
Copilul autist se poate recupera în minimum doi ani de zile doar cu ajutorul unui specialist.Un copil cu autism poate avea şansa unei vieţi normale dacă boala este diagnosticată înainte de a împlini vârsta de trei ani, iar recuperarea se face cu ajutorul terapiilor comportamentale (ABA) şi al altor forme de tratament (logopedie, kinetoterapie, homeopatie).

Dintre toate, ABA s-a dovedit cea mai eficientă, spun specialiştii. Aceasta constă în realizarea unor sarcini de către copil sub supraveghere specializată, pentru care este şi recompensat.

Se fac minimum doi ani de terapie

În ceea ce priveşte diagnosticarea, medicul de familie are un rol deosebit de important, deoarece este primul care poate observa simptomele şi poate direcţiona copilul către un psihiatru.

„Dacă medicul de familie îşi dă seama că un copil este suspect de autism, atunci şansele de recuperare cresc.Acesta îl va îndruma către un psihiatru, singurul în măsură să confirme sau să infirme diagnosticul“, spune psihologul Paul Moroşanu de la Centrul Medical Napocensis, coordonator de programe de terapie comportamentală. Din momentul în care un copil este diagnosticat cu autism, părinţii au la dispoziţie trei opţiuni.

Pe de o parte, îşi pot înscrie micuţul la o grădiniţă cu program special. Însă personalul nu este specializat în autism şi există riscul să nu se obţină nicio îmbunătăţire a stării de sănătate a copilului. Pe de altă parte, aceştia pot apela la persoane specializate, care fac terapie comportamentală şi la domiciliu.

„În condiţiile în care nivelul de afectare este sever, copilul poate avea nevoie de doi până la patru tutori, cu care să lucreze minimum 30 de ore pe săptămână. Aceştia, la rândul lor, au un coordonator, care, frecvent, verifică progresele făcute“, mai spune psihologul Paul Moroşanu.

În general, se impun doi ani de terapie pentru ca un copil să ajungă la nivelul la care să poată merge la o grădiniţă cu program normal. În România, majoritatea tutorilor sunt studenţi. Pentru salariul unui tutore, un părinte scoate din buzunarul propriu, în fiecare lună, în jur de şase milioane de lei, iar pentru serviciile coordonatorului, minimum 25 de lei pe oră.

De asemenea, o altă variantă o reprezintă centrele specializate. În Bucureşti, există două centre („Horia Moţoi“ şi „Sf. Mihail“) unde se aplică terapia ABA. Şi în acest caz, costurile sunt suportate şi de părinţi. Specialiştii spun că intervenţia la domiciliu are mai multe avantaje decât cea dintr-un centru. Copilul se află într-un mediu cunoscut, iar familia poate fi implicată direct în recuperarea lui.

Se manifestă prin stereotipuri gestuale

„Autismul reprezintă o repliere asupra lumii interioare a subiectului, care refuză contactul cu exteriorul“, explică psihoterapeutul Rodica Obancea.

Tulburările apar în primii doi ani de viaţă şi se manifestă prin izolare (este indiferent faţă de persoanele şi de obiectele care îl înconjoară), stereotipuri gestuale (repetă anumite gesturi fără încetare, precum balansare ritmică înainte şi înapoi, mers mecanic pe vârful picioarelor, mişcare a degetelor în faţa ochilor), probleme de limbaj (fie nu articulează niciun cuvânt, fie repetă în ecou fraze) şi prin incapacitate de a utiliza pronumele personale.
sursa:www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: