Stresul oxidativ si autismul

Stresul oxidativ si autismul
Dr. S. Aloisi, Medic specialist Nutritie si Nefologie, Palermo Rezumat

In multe tulburari mentale (maladia Alzheimer, boala Parkinson, schizofrenia, autismul), a fost evidentiata prezenta perena a unui stres oxidativ. Creierul este in mod special sensibil la leziunile pe care le produc radicalii liberi din cauza concentratiei mari de la acest nivel a:

acizilor grasi polinesaturati membranari
mitocondriilor
biomoleculelor de neurotransmitatori bogate in electroni
celulelor postmitotice slab diferentiate
oxigenului.
In plus, in afara de vitamina C, creierul contine putini agenti antioxidanti enzimatici (SOD< CAT 2 DS

In cazurile cu 1-2 deviatii standard (DS) peste intervalul de referinta nu se confirma nici o crestere a unui mineral toxic in particular

In cele 10 cazuri cu peste 2 DS se intalneste:

la toate o crestere a plumbului
la 2 cazuri o crestere a aluminiului
la 1 caz o crestere a cadmiului
Discutii
In esantioanele subiectilor autisti studiate este constant prezenta a crestere a mineralelor toxice. Mai mult, in 50% din cazuri metalul toxic cel mai reprezentativ este plumbul.

Intoxicatia cu plumb poate aparea in urmatoarele situatii:

o expunere majora la acest metal greu
alterarea functiei de detoxifiere hepatica
Procesul de detoxifiere cel mai afectat in cazul autismului este sulfatarea (reactie de faza II a biotransformarii hepatice). Aceasta cale, precara la nou-nascut, este responsabila de conjugarea toxicului cu o molecula de sulfat, pentru a-l inactiva si a-l hidrosolubiliza pentru a putea fi eliminat pe cale urinara. Enzimele citosolice implicate sunt sulfotransferazele, cunoscute in mai mult de 4 variante. Sulfatul anorganic utilizat in reactia de sullfatare provine mai ales din alimentatie (in particular metionina si cisteina) sau din reactiile de sulfooxidare.

Corelatia plumb – stres oxidativ – autism
Corelatia cu stresul oxidativ se datoreaza faptului ca nivelurile inalte ale plumbului cresc producerea radicalilor liberi. De aici rezulta alterarea neurotransmiterii (plumbul, neurotoxina de electie, mai ales la copii, este in masura sa altereze biodisponibilitatea si utilizabilitatea tuturor neurotransmitatorilor principali).

Terapia
In prezenta toxicitatii plumbului si a metalelor grele in general, se utilizeaza una dintre formulele nutritionale de detoxifiere:

formula chelanta pe baza de EDTA
formula complexa antioxidanta transversala
formula vitaminico-minerala pe baza AMT
formula pentru reglarea proceselor de faza I
formula pentru reglarea proceselor de faza II
formula pentru cresterea eliminarii intestinale
De mare importanta este de aceea consumul de minim 2 litri de apa pe zi, posibil intre mese si la temperatura camerei.

SINDROMUL INTESTINULUI PERMEABIL

Numeroase studii au evidentiat ca la copii autisti apare un fenomen de autointoxicare cu toxinele endogene (radicali liberi) si exogene (xenobiotice). Creierul lor este expus la o cantitate crescuta de substante toxice de apartenenta gastrointestinala care, in prezenta unei permeabilitati intestinale anormale creeaza conditiile aparitiei leziunilor cerebrale si nervoase in general.

Evident, nu toate cazurile de autism sunt legate de sindromul intestinului permeabil, nici toate cazurile de crestere a permeabilitatii de autism. Este indubitabil totusi ca unul dintre factorii care contribuie la alterarea expresiei genice si la influenta sa asupra sistemului imunitar este legatura secventiala stransa care exista intre:

continutul intestinal à functia GALT à mecanismele inflamatiei à functiile cerebrale

Definitie
Cand intestinul isi pierde functia de bariera, apare asa-zisul “sindrom al intestinului permeabil” (engl. Leaky Gut), caracterizat printr-o crestere a permeabilitatii intestinale, care duce la o forma de autointoxicare.

Cauze
Cauzele cresterii permeabilitatii sunt variate: FANS, infectiile intestinale, disbiozele intestinale, maldigestia, malabsorbtia, alcoolismul, imbatranirea, carenta de IgAs, giardiozele, ingestia de alimente alergizante, ingestia agentilor chimici toxici, traumatismele, endotoxemia, etc.

Patologii asociate
Intestinul permeabil este responsabil sau co-responsabil clinic de un numar de afectiuni recurente: boala inflamatorie intestinala, boala Crohn, boala inflamatorie articulara, intolerantele alimentare, boala celiaca, artrita reumatoida, LES, spondilita ankilozanta, sindromul Reiter, dermatozele cronice, schizofrenia, alergiile, vasculitele, etc.

Masurarea permeabilitatii
Integritatea peretelui intestinal este evaluata prin testul de permeabilitate la lactuloza si manitol, un amestec de 2 zaharide hidrosolubile si nemetabolizabile.

In mod normal monozaharidul manitol se absoarbe la nivel intestinal. Aceasta absorbtie este fiziologica si se realizeaza prin enterocite, la nivelul microvililor din lumenul intestinal. Este deci un marker al absorbtiei transcelulare.

Dizaharidul lactuloza nu se absoarbe la nivel intestinal in mod normal. Absorbtia sa nu se realizeaza prin microvili, ci doar prin microspatiile dintre enterocite. Acesta este markerul absorbtiei paracelulare.

Metoda testului lactuloza/manitol
Dimineata, a jeun, se bea amestecul premasurat de lactuloza+manitol. Dupa 6 ore de la ingestie se masoara cantitativ excretia celor 2 substante in urina si compara cu un esantion martor pre-test din aceeasi dimineata.

Interpretarea testului
Interpretarea este simpla:

scaderea manitolului in urina = diminuarea permeabilitatii intestinale transcelulare (cauze probabile: chimioterapie, gastroenterite; patologii asociate: malabsorbtie, malnutritie)
cresterea lactulozei in urina = cresterea permeabilitatii paracelulare (leaky gut)
Corelatia intestinului permeabil cu autismul
Sindromul intestinului permeabil a fost observat la 40% dintre copiii cu autism.

Corelatia se datoreaza faptului ca o permeabilitate intestinala anormala creeaza stresul oxidativ al oxidului de azot (NO). Acesta este o specie reactiva a azotului, care se elibereaza in exces in cazul unei stimulari locale excesive a GALT din cauza ca o crestere a permeabilitatii paracelulare are o actiune proinflamatorie.

Autointoxicarea consecutiva determina la nivel cerebral reactii incrucisate self-nonself ca si sensibilizari cerebrale care agraveaza neurotransmiterea deja alterata de NO.

Terapia
Ambele cazuri de permeabilitate intestinala alterata (crestere sau scadere) sunt anormale. in aceste circumstante se impune administrarea terapiei celor 4 in functie de necesitati si de individualitatea biochimica:

Indepartare (microorganisme patogene sau parazite)
Reinoculare (microorganisme saprofite normale)
Suplinire (factori digestivi si/sau enzimatici)
Reparare (mucoasa intestinala)
Concluzii
Cele 2 conditii examinate:

Intoxicatiile cu metale grele
Sindromul intestinului permeabil
sunt capabile sa creeze un stres oxidativ. Acesta din urma, la randul sau, este capabil sa blocheze sistemul de neurotransmitere avand drept posibila consecinta tulburarile de comportament. De aici ipotetica corelatie dintre stresul oxidativ si autism.

Ne puteti contacta la sediul firmei Atticia,
Str: Stirbei Voda nr. 94 Sector 1, Bucuresti
Tel. (004021)3135093
Fax (004021)3135024
Mobil: 0722509810
E-mail: atticia@mailbox.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: